Main Article Content
Abstract
Environmental factors such as extreme sunlight may disrupt skin’s moisture balance and cause tthe skin to dry out. The skin is a part of the human body that acts as a protector from external stimuli and disturbances. A common skin problem is dry skin. The problem of dry skin can be overcome by using skin care products such as moisturizing cream preparations. Melon fruit contains sucrose humectant compounds that can attract water to the epidermis layer of the skin and hydrate the skin, and have antioxidant properties that prevent the negative effects of free radical formation. This study aims to determine the formulation of melon water cream preparations (Cucumis melo L .) as a moisturizer by varying the concentration of melon water and knowing the physical quality evaluation of melon water cream preparations (Cucumis melo L.). In this study, the concentration of melon water used was 0% (FI), 15% (FII), 25% (FIII), and 35% (FIV).
Evaluation of the preparation includes physical quality tests (organoleptis, pH, dispersion, adhesion, emulsion type, humidity and stability). An increase in the water concentration of melon fruits was able to add increased humidity. The best formula that meets the test specifications both before and after the cycling test is FII (Melon juice 15%) with pH 6.4, dispersion 6cm, adhesion 07.24 seconds, cream type M/A, humidity 52.3%. The conclusion of the research results that melon water cream (Cucumis melo L.) is able to moisturize the skin.
Keywords
Article Details
References
- Aryani,R. 2015. Formulasi Dan Uji Stabilitas Krim Kombinasi Alfa Tokoferol Asetat dan Etil itamin C Sebagai Pelembab Kulit. Jurnal Kesehatan Bakti Tunas Hasada : Jurnal Ilmu- Ilmu Keperawatan, Analis Kesehatan Dan Farmasi, 14(1), 38
- Danny, F.K. 2021. Formulasi dan evaluasi Lotion Pelembab Kulit menggunakan Ekstrak Buah Labu Kuning (Curcurbita moschata) serta Uji Daya Pelembab. Universitas Sumatera Utara
- Mellisa, L., Farida, L., dan Sumi, W. 2022.
- Formulasi Sediaan Pelembab Ekstrak
- Buah Melon Orange (Cucumis Melo L. Var. Reticulatus) Dalam Bentuk Krim. Universitas Katolik Widya Mandala
- Surabaya
- Muliyawan, D., & Suriana, N. 2013. A - Z Tentang Kosmetik. Jakarta: PT. Elex Media Komputindo
- Naibaho, D.H., Yamkan, V,Y., Weni, W,. 2013. Pengaruh Basis Salep Ekstrak Daun Kemangi (Oinum sanchum L.) pada Kulit Punggung Kelinci yang dibuat Infeksi Staphyloccus aureus. Jurnal Ilmiah Farmasi : UNSRAT.
- Tungadi, Pakaya, As.Ali. 2023. Formulasi dan Evaluasi Stabilitas Fisik Sediaan Krim Senyawa Astaxanthin, 117-124 (diakses 23 juni 2023
- Wulandari, A., Rustiani, E., Noorlaela,, E., & Agustina, P. 2019. Formulasi Ekstrak dan Biji Kopi Robusta Dalam Sediaan Masker Gel Peel-Off Untuk Meningkatkan KelembabanDan Kehalusan Kulit. Sustainability (Switzerland), 11 (1),1-14.
- Yuniarsih, N,. Fauzi, A,. Icha, L.F. 2020. Formulasi dan Evaluasi Sifat Fisik Facial Wash Gel Ekstrak Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus Polyrhizus) Dengan Gelling Agent
- Carbophol. Vol 2 No 2, Hal 58-66.
References
Aryani,R. 2015. Formulasi Dan Uji Stabilitas Krim Kombinasi Alfa Tokoferol Asetat dan Etil itamin C Sebagai Pelembab Kulit. Jurnal Kesehatan Bakti Tunas Hasada : Jurnal Ilmu- Ilmu Keperawatan, Analis Kesehatan Dan Farmasi, 14(1), 38
Danny, F.K. 2021. Formulasi dan evaluasi Lotion Pelembab Kulit menggunakan Ekstrak Buah Labu Kuning (Curcurbita moschata) serta Uji Daya Pelembab. Universitas Sumatera Utara
Mellisa, L., Farida, L., dan Sumi, W. 2022.
Formulasi Sediaan Pelembab Ekstrak
Buah Melon Orange (Cucumis Melo L. Var. Reticulatus) Dalam Bentuk Krim. Universitas Katolik Widya Mandala
Surabaya
Muliyawan, D., & Suriana, N. 2013. A - Z Tentang Kosmetik. Jakarta: PT. Elex Media Komputindo
Naibaho, D.H., Yamkan, V,Y., Weni, W,. 2013. Pengaruh Basis Salep Ekstrak Daun Kemangi (Oinum sanchum L.) pada Kulit Punggung Kelinci yang dibuat Infeksi Staphyloccus aureus. Jurnal Ilmiah Farmasi : UNSRAT.
Tungadi, Pakaya, As.Ali. 2023. Formulasi dan Evaluasi Stabilitas Fisik Sediaan Krim Senyawa Astaxanthin, 117-124 (diakses 23 juni 2023
Wulandari, A., Rustiani, E., Noorlaela,, E., & Agustina, P. 2019. Formulasi Ekstrak dan Biji Kopi Robusta Dalam Sediaan Masker Gel Peel-Off Untuk Meningkatkan KelembabanDan Kehalusan Kulit. Sustainability (Switzerland), 11 (1),1-14.
Yuniarsih, N,. Fauzi, A,. Icha, L.F. 2020. Formulasi dan Evaluasi Sifat Fisik Facial Wash Gel Ekstrak Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus Polyrhizus) Dengan Gelling Agent
Carbophol. Vol 2 No 2, Hal 58-66.